Exposició presencial

Va tenir lloc a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans
entre el 12 de novembre de 2021 i l’1 d’abril de 2022

 

Presentació

La Secció de Ciències i Tecnologia de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) vol continuar la tradició iniciada l’any 2011, Any Internacional de la Química, i oferir-vos una nova exposició! Al llarg d’aquests anys n’hem fet sobre Marie Sklodowska-Curie, sobre els elements químics i sobre la taula periòdica. Atès que els noranta elements químics que es troben a la Terra formen milions de molècules, sembla adient dedicar-los una atenció especial. Per a aquesta exposició hem decidit que les molècules que ens han canviat la vida siguin les protagonistes.

Què vol dir «molècules que ens han canviat la vida»? Doncs bé, són aquelles molècules que han marcat un abans i un després, molècules que han obert nous camins per a viure més i millor i que han contribuït a donar solució a problemes endèmics. La potabilització de l’aigua, els fertilitzants, els anestèsics, els detergents, els antibiòtics…, en són bons exemples.

El descobriment de les molècules que es mostren en l’exposició no hauria estat possible sense la ciència ni sense la passió i dedicació de moltes persones. En aquest context hem volgut mostrar el descobriment de cada molècula com un viatge d’aventura, amb els seus entrebancs i sorpreses, les quals sovint són fonamentals per a arribar a port. També hem volgut fer un reconeixement especial als autors del descobriment, perquè trobar respostes és força més complicat que fer-se preguntes.

L'exposició

L’exposició «Molècules que ens han canviat la vida» ocupa les parets del claustre de l’IEC. S’hi han penjat deu plafons de 200 × 150 cm, que estan dedicats a l’amoníac, els anestèsics, el cisplatí, el clor, el diòxid de silici, la nitroglicerina, la penicil·lina, el polietilè, els sabons i detergents, i la vitamina C.

Aquests plafons s’inclouen en un context expositiu format per una breu introducció, uns cercles amb imatges espectaculars que pretenen sorprendre el visitant i una conclusió molt breu.

Volem fer notar que, a efectes divulgatius, s’utilitza freqüentment la paraula molècula per a designar la combinació de dos o més elements químics, i és en aquest sentit com s’ha emprat en el títol de l’exposició. Ara bé, des d’un punt de vista estrictament químic, la definició de molècula és més restrictiva i no inclou els dos compostos polimèrics esmentats (diòxid de silici i polietilè). En els plafons corresponents a aquests compostos s’indica que estrictament no són molècules.

Si voleu fer un petit tast de l’exposició, mireu el vídeo que hi ha més avall en aquesta pàgina.

Al claustre de l’IEC també hi ha exposada la versió catalana de la taula periòdica publicada per l’European Chemical Society (EUCHEMS) l’any 2019 amb ocasió de l’Any Internacional de la Taula Periòdica dels Elements Químics..

La inauguració de l’exposició està prevista per al divendres 12 de novembre, a les 17 h, a la seu de l’IEC. (Invitació)

Informació

L’exposició està adreçada a alumnes de tercer i quart d’educació secundària obligatòria (ESO), de batxillerat i de cicles formatius de grau mitjà (CFGM) o superior (CFGS) que tinguin coneixements bàsics de química.
La visita guiada està pensada per a un grup classe d’un màxim de vint-i-cinc alumnes, acompanyats pel seu professor. Té una durada de 60 minuts.

Al llarg de la visita es dona una visió dels aspectes històrics i científics dels diversos descobriments, així com de les seves conseqüències en la vida quotidiana. Atesa la diversitat dels temes inclosos en l’exposició és recomanable fer una mica de treball previ a l’aula. Per facilitar-vos aquesta tasca, us hem preparat una guia breu que podeu trobar en aquest enllaç: GUIA BREU EXPOSICIÓ.

Els centres que desitgin fer visites guiades tenen reservats els matins de dimarts a divendres, ambdós inclosos. Cal inscriure’s mitjançant el formulari d’inscripció que trobareu més avall.

Els centres que desitgin fer visites lliures tenen reservats els dilluns, matí i tarda, i també s’han d’inscriure mitjançant el formulari esmentat.

El públic general pot visitar l’exposició les tardes de dimarts a divendres (ambdues incloses), de 15 a 18 h, sense inscripció prèvia.

Us convidem a complementar la visita científica amb un recorregut per la seu de l’Institut d’Estudis Catalans. Aquesta institució, fundada l’any 1907 per Enric Prat de la Riba, ocupa l’antiga Casa de Convalescència, construïda al segle XVII, per completar el gran conjunt sanitari format per l’Hospital de la Santa Creu i el Col·legi de Cirurgia. La visita guiada que s’ofereix inclou una visió general de l’edifici i posa una atenció especial a les ceràmiques, escultures i decoracions més significatives del barroc català que hi ha a l’edifici. Per a aquesta visita guiada, que dura 45 minuts, també cal formalitzar una inscripció.

Paral·lelament a l’exposició, la SCQ convocarà un concurs de vídeos de 90 segons (en català) amb el lema «Molècules que ens han canviat la vida». L’objectiu d’aquest concurs és divulgar de forma breu la importància que presenta una certa molècula per a la vida. En queden excloses les deu molècules que apareixen en l’exposició.
En aquest concurs de vídeos hi haurà tres categories de participació: alumnat d’ESO, alumnat de batxillerat i alumnat d’altres estudis (CFGM, CFGS, graus, màsters…) i s’atorgarà un premi de 300 euros per a cada categoria. Per a preparar aquest vídeo us recomanem que visiteu l’exposició —lliurement o amb visita guiada—, però aquells que ho feu amb guia rebreu per al vostre centre un exemplar de la versió catalana del llibre Molècules de Theodore Gray com a obsequi de la SCQ (en cas que se n’esgotin les existències es regalaria el llibre Elements de Theodore Gray). A més a més, la SCQ organitzarà un concurs a Twitter, que també tindrà premi, per a tothom que visiti l’exposició!

Trobareu la informació sobre terminis, inscripció i normativa dels concursos en aquest enllaç: Societat Catalana de Química.
Per a més informació, podeu enviar un correu electrònic a secretaria.cientifica@iec.cat o trucar al 932 701 626.

Traduir